ဒီဇိုင္း(Design)ဆိုသည္ ပံုစံ၊ စနစ္၊ ပံုစံထုတ္သည္၊ ရည္ရြယ္သည္၊ ဟု
အဘိဓါန္မွာ ဆိုထားပါသည္။ ဂရိဘာသာစကားက ဆင္းသက္လာသည္ဟု ႔လည္း ဆိုၾကသည္။
အခ်ိဳ႕ကေတာ႔ အလွပညာ ဟု ဆိုၾကျပန္သည္။ အမ်ားအားျဖင္႔ commercial art
အေနႏွင့္ပဲ အဓိကေျပာၾကတာ မ်ားသည္။ ဒီဇိုင္းဆိုတာ အလွဖန္တီးရံုသက္သက္မဟုတ္၊
ရသတစ္ခုခုကို ေပးစြမ္းႏိုင္တာမို႔ အႏုပညာတစ္ရပ္အေနႏွင့္ပဲ ျမင္သည္။
ဒီီဇိုင္းတစ္ခုကို ၾကည္႔၍ ေပ်ာ္စရာ ရသေလးရခဲ႔လွ်င္ ဒီဇိုင္းတစ္ခုကို
ၾကည္႔၍ ၾကည္ႏူးမႈေလးရခဲ႔လွ်င္ ဒီဇိုင္းတစ္ခုကို ၾကည္႔၍ ေၾကာက္စရာ
ေကာင္းခဲ႔လွ်င္ ဒီဇိုင္းတစ္ခုကိုၾကည္႔၍ စိတ္ခံစားမႈ တစ္ခုခုကိုရခဲ႔လွ်င္
ထို႔ေၾကာင္႔ ဒီဇိုင္းဆိုသည္ အႏုပညာရပ္ပင္ ျဖစ္သည္။
ဒီဇိုင္းတစ္ခု ေကာင္း မေကာင္းဘာေတြႏွင့္ တိုင္းမလဲ
- ရည္ရြယ္ခ်က္ရွိရမည္။
- အဓိပၸါယ္ေဖာ္ေဆာင္ႏိုင္ရမည္။
- ဆြဲေဆာင္မႈရွိရမည္။
- ဆန္းသစ္တီထြင္မႈရွိရမည္။
- စနစ္ရွိရမည္။
ဒီဇိုင္း(Design)တြင္ အဓိက ေခါင္းစဥ္ၾကီးႏွစ္ခုက ေနခြဲထြက္ေနသည္။ Elements of design ႏွင့္ principles of design
Elements of design
- Line
- Direction
- Shape
- Size
- Texture
- Value
- Colour
Principles of design
- Repetition
- Alternation
- Gradation
- Harmony
- Contrast
- Dominance
- Unity
- Balance
ထို
elements မ်ားကို အသံုးၿပဳၿပီး principles of design က နည္းဥပေဒသေတြႏွင့္
ေပါင္းစပ္ဖြဲ႔စည္းသြားလွ်င္ ဒီဇိုင္းေကာင္းေတြ အမ်ားၾကီးကို
ဖန္တီးသြားႏိုင္သလို ဒီဇိုင္းတစ္ခုဘာေၾကာင္႔ ေကာင္းသည္၊ ဘာေၾကာင္႔
မေကာင္းဘူး ဆိုတာေတြကိုလည္း ထိုဥပေဒသမ်ားႏွင့္ တိုင္းတာၾကည္႔လို႔ရပါသည္။
Elements မ်ားက လက္နက္ေတြဆိုရင္ principles ေတြက
နည္းဗ်ဴဟာေတြေပါ႔..ဒီႏွစ္ခုေပါင္းစပ္ၿပီး စစ္ပဲြတစ္ခုကိုဘယ္လိုတိုက္မလဲ
စဥ္းစားပံုမ်ိဳး ..ဒီဇိုင္းတစ္ခုကို ဘယ္လိုဖန္တီးသြားမလဲဆိုတာ
စဥ္းစားသြားမွာပါ….ဒီဇိုင္းတစ္ခုဖန္တီးတာကို
စားပြဲတစ္ခုျပင္ဆင္ပံုနဲ႔ႏွိဳင္းယွဥ္ေျပာရရင္ေတာ႔.. ကၽြန္ေတာ္တို႔
ခင္ဗ်ားတို႔ ဘာအစား အစာစားမွာလဲဆိုတာအရင္သိဖို႔ လိုလိမ္႔မယ္
..ျမန္မာအစားအစာလား..တရုတ္လား..ဥေရာပလိုလား..စသည္ျဖင္႔ေပါ႔ဗ်ာ …
ဒီအေျခခံကိုအရင္ဆံုးျဖတ္ၿပီးမွ ..ျမန္မာအစားအစာဆိုလည္း …ျမန္မာလိုေပါ႔ဗ်ာ…
ဒီေနရာမွာ ဟင္းေကာင္းေတြခ်ဥ္းစားခ်င္ေဇာနဲ႔ ခင္ဗ်ားတို႕က
ၾကက္သား၊၀က္သား၊ပုဇြန္ထုတ္..အဲဒီလိုအေကာင္းေတြ
အဆီအဆိမ္႔ေတြခ်ဥ္းစားမယ္ဆိုရင္ ..ဟင္းေတြကေတာ႔ ေကာင္းပါရဲ႔
ခင္ဗ်ားတို႔ေတာ႔စားလို႔ေကာင္းမွာမဟုတ္ဘူး..ဒါဘာလည္းဆိုေတာ႔
အေကာင္းေတြအားၿပိဳင္ေနတာကိုး…. ခင္ဗ်ားရဲ႔ထမင္း၀ိုင္းမွာ
၀က္သားေလး..ခ်ႈ္ရည္ဟင္းေလး..ငပိရည္တို႔စရာေလးေတြ
..အတို႔အျမဳပ္ကေလးေတြနဲ႔စားၾကည္႔.. ဘယ္ဒင္းကပိုခံတြင္းၿမိန္မလဲဆိုေတာ႔
..ခ်ိဳခ်ဥ္ဖန္…စတာေတြနဲ႔ ဖြဲ႔စည္းထားတဲ႔ ၀ိုင္းေလးက
ပိုခံတြင္းျမိန္မွာပါပဲ.. ဒါကဘာလဲဆိုေတာ႔ ထမင္း၀ိုင္းတစ္ခုထဲမွာ
အေလ်ာ႔အတင္းအေလးအေပါ႔ေတြကိုခ်ိန္ညွိထားလို႔ပါပဲ…ဒီဇိုင္းတစ္ခုမွာလည္း…ဒီလိုအေလ်ာ႔အတင္း
အေလးအေပါ႔ေတြကိုခ်ိန္ညွိထားတတ္ဖို႔လိုပါမယ္…
သိပ္ကို ေကာင္းလြန္းတာေတြခ်ဥ္း ဒီဇိုင္းထဲမွာ
ထဲ႔ထားရင္အီသြားမွာပါ..ေလ်ာ႔သင္႔တာေလ်ာ႔ အေလးေပးသင္႔တာေပး ဖန္တီးသြားမွ
ကိုယ္ေျပာလိုရာထိေရာက္ၿပီး ရသေျမာက္ေတာ႔မွာပါ….ကၽြန္ေတာ္တို႔ေလာဘစိတ္ကို
မထိန္းသိမ္းပဲ ေရွ႔ကပံုလည္း အေကာင္းဆံုးလုပ္ ေနာက္က
ပံုလည္းအေကာင္းဆံုးလုပ္ စာလံုးေတြလည္းျပဴးျပဲေနေအာင္လုပ္နဲ႔ ..ဆိုရင္ေတာ႔
ဒီဇိုင္းမွာ တစ္ခုျခင္းကေကာင္းေနၿပီး
..အားလံုးျခံဳၾကည္႔တဲ႔အခ်ိန္မွာ..အားေတြၿပိဳင္ၿပီး ဘာမွစိတ္၀င္စားမႈမရွိ
ေျပာခ်င္တာေတြေပးခ်င္တာေတြ ေပ်ာက္သြားေတာ႔မွာပါပဲ။ ဒါေၾကာင္႔
ဒီဇိုင္းတစ္ခုကိုဖန္တီးတဲ႔အခါ ဒီ Elements ေတြ principles ေတြ နဲ႔
အေလ်ာ႔အတင္း အေလးအေပါ႔ အထူအပါးေတြ ကိုခ်ိန္ဆၿပီးဖြဲ႔စည္း
သြားဖို႔လိုအပ္ပါတယ္။
lineမ်ားႏွင့္ ဖြဲ႔စည္းထားေသာဒီဇိုင္း(design)
line
မ်ဥ္းတစ္ေၾကာင္းရဖို႔
POINT ႏွစ္ခုလိုတယ္ မ်င္းေၾကာင္းျဖစ္ၿပီဆိုရင္ direction
ရွိသြားၿပီ..အရာ၀တ္ထုတိုင္းရဲ႔ အစြန္းအနားေတြဟာ line ေတြပါပဲ..line မွာ
အေျခခံႏွစ္မ်ိဳးပဲရွိတယ္ မ်ဥ္းေျဖာင္႔နဲ႔မ်ဥ္းေကြး..။မ်ဥ္းေျဖာင္႔က
မာတယ္ၾကမ္းတယ္ ေတာင္႔တင္းတယ္ ခိုင္မာတယ္
..။မ်ဥ္းေကြးကေပ်ာ႔ေပ်ာင္းတယ္ႏြဲ႔ေႏွာင္းတယ္ … အဲဒီသေဘာတရားပါတဲ႔
အေၾကာင္းအရာေတြမွာ ဒီ line ေတြကိုအသံုးခ်မယ္ (ဥပမာ -
ေခါင္းေလ်ာ္ရည္ေၾကာ္ျငာ curve line အားျပဳမယ္ ) Straight line မွာ
မ်ဥ္းလဲ၊မ်ဥ္းမတ္၊ မ်ဥ္းေစာင္းမ်ဥ္းယိုင္ရွိမယ္ မ်ဥ္းလဲက
ၿငိမ္သက္တယ္၊လဲေလ်ာင္းတယ္၊လြမ္းစရာေကာင္းတယ္၊ မ်ဥ္းမတ္က တည္ၿငိမ္တယ္
၊အမွီအခိုကင္းတယ္၊မားမတ္စြာရပ္တည္မႈ ၊ ျမင္႔မားျခင္းသေဘာေတြရတယ္
မ်ဥ္းလဲကလႈပ္ရွားတယ္၊ေပါက္ကြဲတယ္၊မွီခိုတ.ယ္၊တြန္းကန္တယ္…သြက္လက္တဲ႔
သေဘာေတြရွိတယ္
Curvline မွာ ခံုးတာ ခြက္တာ
ဟိုဘက္ဒီဘက္ေကြးတာေတြရွိမယ္…
ခံုးျခင္း၊ခြက္ျခင္း၊တြန္႔ျခင္း၊လိမ္ျခင္း၊ယွက္ျခင္း၊ေကြးျခင္း၊ေခြျခင္း၊ညိွဴးငယ္တာ၊ေပ်ာ႔ေျပာင္းတာ၊ရွဳပ္ေထြးတာ…
အဲလိုသေဘာေတြရွိေနမယ္…
မွတ္ခ်က္ - http://wikimyanmar.co.ccမွ ဦးဘီလူး၏ (ဒီဇိုင္းဆိုတဲ႔ အႏုပညာ ေဆာင္းပါးမွ ေကာက္ႏႈတ္ခ်က္) မွကူယူေဖာ္ျပပါသည္။
No comments:
Post a Comment